Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
Selecteer locatie

Na selectie van uw postcode, wijzen wij u het relevante personeel toe dat u meteen van dienst is.

BE(NL)

Hoe duurzaam zijn motion plastics?

Kunststof is een veel besproken materiaal. We weten dat hoogwaardige polymeren een bijdrage kunnen leveren aan de bescherming van hulpbronnen en het milieu, en hebben dit tot centraal punt gemaakt van onze bedrijfsactiviteiten.
 
We kijken naar kunststoffen in drie fasen: tijdens hun productie, tijdens het gebruiken aan het einde van de levensduur van het product. Op deze pagina laten we u onze antwoorden zien omtrent de vraag van duurzaamheid, zowel voor wat betreft onze producten en in het dagelijkse leven bij igus. Nog niet alles is beantwoord, en voor sommige zaken, vooral met betrekking tot duurzame productie, werken we nog aan antwoorden en oplossingen.
Nog op te lossen:
  • Emissies van gassen en chemicaliën van de productie van grondstoffen 
  • Abrasie tijdens gebruik 
  • Afhankelijkheid van de fossiele grondstof olie
Doelen:
  • In 2025 willen we dat onze gebouwen en productie CO2-neutraal zijn.

Duurzame innovaties in 2023Voorheen: Productie van kunststoffen en onderdelen

Diagram energiebalans staal, aluminium, kunststof

Energiebalans

De productie van 1 m³ kunststof kost ongeveer 50% minder energie dan die van 1 m³ staal of aluminium.
Grafiek olieverbruik van kunststoffen

Olieverbruik

De productie van hoogwaardige kunststoffen is verantwoordelijk voor slechts 0,5% van het wereldwijde olieverbruik.
RheinEnergie groene energie zegel

Energieverbruik

Alle elektriciteit die we kopen is groen en we reduceren het energieverbruik van onze machines en apparatuur. We kopen spuitgietmachines die 40% zuiniger zijn en vervangen de oude exemplaren. We hebben het energieverbruik in 2021 met 11% verminderd, terwijl we de productie-uren hebben verhoogd. 
Icoon cyclus

99% gerecyled

99% van onze afkeur bij de spuitgietproductie (gietkanalen, defecte onderdelen) wordt gerecycled en teruggevoerd naar het productieproces.
Icoon vergrootglas

clean igus programma

Mechanische maatregelen zoals magnetisch folies en geleideplaten voorkomen dat onderdelen in het productieproces uit de machines vallen en afval worden. Dankzij deze en andere maatregelen hebben we onze afvalratio (productieafval + verwerkt materiaal) in 2021 met 21% verlaagd. 

Milieu- en klimaatcertificering

ISO 14001 norm voor milieubeheer

ISO 14001 norm voor milieubeheer

Om ons milieubeleid transparant en begrijpelijk te maken, zijn we sinds 2019 gecertificeerd volgens ISO-norm 14001, een internationaal erkende basis voor milieubeheersystemen. Dit helpt ons op onze weg naar een CO2-neutrale fabriek.
ISO 50001 belettering voor de fabriek van igus met voetafdruk

Energiemanagementstandaard ISO 50001:2018

Ons energiemanagementsysteem is gecertificeerd volgens internationale normen. Het hoofddoel van de ISO 50001 norm is bedrijven te helpen hun energiegerelateerde prestaties te verbeteren door systemen en processen op te zetten. 

Tijdens: Kunststoffen in gebruik

Smeermiddelvrij

27 miljoen ton aan vet verontreinigen wereldwijd het milieu elk jaar. Onze polymeren vereisen geen smering.
Oliekan en wereldbol
50% van alle smeermiddelen die wereldwijd wordt verkocht komt in het milieu terecht. (Bron: M. P. Schneider, 2006)
Oliefles en drinkwaterflessen
1 liter olie verontreinigt 1.000.000 liter drinkwater. (Bron: Saskatchewan Association for Resource Recovery Corp., 2008)
Auto silhouet
1/3 van het totale brandstofverbruik van een auto wordt gebruikt voor het overwinnen van de wrijving in de motor, versnellingsbak, banden en remmen. (Bron: K. Holmberg, P. Andersson, A. Erdemir, 2012)
Wereldkaart met olievaten
De wereldwijde vraag voor smeermiddelen zal jaarlijks met 2 % toenemen, volgens de voorspellingen = 45,4 miljoen ton in 2019. (Bron: The Freedonia Group, 2015)
Duurzaamheid - producten met lange levensduur

Levensduur

Onze polymeren zijn geoptimaliseerd voor slijtage. Ze corroderen niet en worden niet vuil van vet en vuil. Ze gaan langer mee en hoeven niet vaak vervangen te worden. Dankzij onze talloze testen in het testlaboratorium, kunnen we hun levensduur exact berekenen.
Duurzamer - minder gewicht

Lichtgewicht

Kunststoffen zijn lichter dan staal en besparen gewicht en daarmee ook energie die nodig is voor de beweging. In een vliegtuig komt dit neer op ca. 4 kg wanneer kunststof iglidur glijlagers worden toegepast in plaats van metalen gerolde lagers. Dit heeft weer een positief effect op het kerosineverbruik.
Duurzaamheid - minder wrijving

Energiebesparing

Onze polymeren zijn tribologisch geoptimaliseerd en kennen een geringe wrijving. Samen met het lagere gewicht, waarborgt dit dat er minder aandrijfenergie gebruikt hoeft te worden om een machine-onderdeel in een toepassing te bewegen.
Duurzaamheid - smart plastics

Voorspellend onderhoud

Componenten worden niet vervangen totdat ze het einde van hun levenscyclus hebben bereikt - dit is het idee achter ons smart plastics productassortiment. Sensoren geven slijtage aan en onderdelen worden vervangen indien echt nodig; grondstoffen worden zorgvuldig en rationeel gebruikt.
Duurzaamheid - vervangen van lagers

Vervangbare onderdelen

Het niet hoeven te vervangen van de hele applicatie wanneer slijtage optreedt was één van de belangrijkste ideeën toen we onze vervangingslagers ontwikkelden voor lineaire geleidingen. De rail wordt niet beschadigd en de lagerbehuizing kan opnieuw worden gebruikt. Dit bespaart grondstoffen - en resulteert tegelijkertijd in lagere kosten.
Duurzaamheid - iglidur N54

Biopolymeren

Met iglidur N54 hebben we een standaard glijlager ontwikkeld dat universeel kan worden ingezet en tot wel 54% bestaat uit hernieuwbare grondstoffen. Het lager van biopolymeer toont aan dat componenten duurzaam kunnen zijn en motiveert ons bij onze toekomstige productontwikkeling.

Na: Kunststoffen na gebruik

Grafiek conventionele recycling

Chainge-recyclingplatform

We recyclen technische kunststoffen - zowel van igus-producten als van andere fabrikanten. Wij sturen het materiaal naar onze productie- of recyclingpartners en u ontvangt per kilo een waardebon. Sinds 6/2023 hebben we al meer dan 80.000 kg materiaal kunnen recyclen. Ons unieke platform werd in september 2022 bekroond met de Rheinland Business Prize in de categorie "Duurzaamheid" en won in mei 2023 de recyclingwedstrijd "Going Circular" van de Kamer van Koophandel en Industrie van Keulen. Doe mee en word een Chainger!  
Grafiek Hydro Plastic Recycling Solution

HydroPRS-recycling

We hebben vijf miljoen euro geïnvesteerd in Mura Technology, een bedrijf dat met een nieuwe technologie, HydroPRS (Hydro Plastic Recycling Solution), ongesorteerd plastic afval binnen 20 minuten omzet in ruwe olie. Bespaart hulpbronnen met druk, temperatuur en water. De bouw van de eerste grootschalige fabriek startte in april 2021 en steeds meer bedrijven werken samen met Mura Technology. 

Projecten en initiatieven voor het behoud van hulpbronnen

Grafiek van het verwarmingsconcept

Ons verwarmingsconcept met afvalwarmte uit de productie

Verwarmen op gas, is dat wel nodig? Bij het productieproces komt veel warmte vrij, dus daar moet je wat mee kunnen doen? Hoe slagen we erin om de restwarmte te benutten? Dat is wat een team van igus-engineers zich afvroeg en het begon uit te proberen. Het resultaat: het concept voor een verwarming die de restwarmte van machines gebruikt. Het plan: op de vestiging in Keulen (D) geen gebouwen meer met gas verwarmen en het concept vrij ter beschikking stellen aan engineers en werktuigbouwkundigen, dus aan de industrie. We noemen het MHRS - Machine Heat Recovery System. 

Kunststof afval in een inzamelapparaat in de rivier en schoongemaakt Links: in de apparaten aangespoeld afval; rechts: na verzameling

Plastic Fischer - tegen kunststof afval in rivieren

Jaarlijks belandt 8 tot 12 miljoen ton plastic in de oceanen, grotendeels via rivieren. Plastic Fischer begint hier en verzamelt het afval in de rivieren, wat goedkoper is dan vissen in zee. Hoe werkt het project? Lokale mensen vissen met speciale apparaten het afval uit rivieren en krijgen daar een vast inkomen voor terug. Het ingezamelde plastic afval, dat grotendeels als niet-recyclebaar is geclassificeerd, wordt afgevoerd naar thermische verwerkingsinstallaties: het wordt verbrand met energieterugwinning. igus financiert de inzameling van in totaal 10.000 kg plastic afval. Voor de duur van de inzameling zouden zeker 34 mensen in Kanpur en Mangalore (India) een vast inkomen kunnen krijgen, en op sommige dagen zijn er meer mensen aan het werk. 

Afvalopvanginstallatie op de Rijn bij Keulen

Rijn Octopus ("Rheinkrake") - igus ondersteunt drijvende afvalverwijderingsintallatie

Elke dag drijft een ton afval via de Rijn de Noordzee in. Dat is een enorme hoeveelheid. Al jaren houdt, K.R.A.K.E. ("Krake" is het Duitse woord voor octopus), een vereniging uit Keulen zich bezig met het bestrijden van afval in en op de Rijn. De vereniging zette in september 2022 een grote stap voorwaarts met een drijvende afvalvanger. Aan de oppervlakte drijvend afval drijft in de passieve opvanginstallatie, die is ontworpen op basis van een installatie die op de Theems in Londen wordt gebruikt. Leden van de vereniging maken de val regelmatig leeg en registreren het afval op het land en evalueren het wetenschappelijk in samenwerking met de Universiteit van Bonn. De hoop is dat dit leidt tot een langlopend onderzoek naar plastic afval in de Rijn. We zijn verheugd sponsor te zijn van dit moedige project, wensen het veel succes en danken de betrokkenen voor hun inzet. 

Open plek in het bos met weide

Aanplant van bomen

Het begon als een kerstgeschenk voor klanten en nu zijn er verschillende campagnes, niet alleen in Duitsland, maar ook in Turkije, Mexico en India. Van jonge boompjes tot grote stadsbomen, wij planten en verzorgen bomen en struiken in kleine en grote campagnes. Door grote gebieden met nieuwe bomen aan te leggen, hopen we de CO2 belasting in de atmosfeer te helpen verminderen. 

3D-afbeelding van een stopcontact voor walstroom

Het bestrijden van verontreinigende emissies in containerhavens door middel van walstroom

De draaiende dieselgeneratoren van containerschepen in de haven vormen een ernstig probleem. Zij stoten fijnstof, stikstof- en zwaveloxiden en CO2 met tonnen tegelijk uit in het milieu en de atmosfeer. In 2022 creëerden wij iMSPO, een mobiel stopcontact waarmee containerschepen gemakkelijk, snel en vooral flexibel van walstroom kunnen worden voorzien. Als het ook "groen is", dan is de weg naar de "emissievrije haven" vrij. 

Gestripte laptop

Tweede leven voor pc en randapparatuur.

Wat doet igus met elektrische apparaten nadat hun levensduur is verstreken? Tot voor kort ging het rechtstreeks naar de afvalverwijdering, en in grote hoeveelheden: jaarlijks werd tot 5 ton elektronisch afval geproduceerd. Dat is nu verleden tijd. De werkgroep reguse, een vereniging van igus-stagiairs, redt uit elektronisch afval wat nog bruikbaar is, bv. laptops, pc's en monitoren. Het verwerkt de oude apparaten, biedt ze voor weinig geld aan igus-medewerkers aan of schenkt ze, bijvoorbeeld aan scholen en verenigingen. De opbrengst gaat naar duurzame projecten.

De igus bike

Recycling en mobiliteit - het igus:bike-project

Een fiets die niet roest. Geen onderhoud, geen smering. Samen met sterke partners bouwen we aan de stadsfiets van morgen: robuust, duurzaam en gemaakt van meer dan 90% kunststof - van het frame tot de lagers en de tandriem. Een groot deel van de benodigde grondstoffen kan worden gedekt door recycling van kunststofafval. Wil je meer te weten komen? 

3D-geprinte onderdelen en een stuur van een klassieke auto

3D-printen van vervangende onderdelen voor iedereen

Zelf vervangende onderdelen produceren gemaakt van slijtvaste iglidur tribo-polymeren - deze mogelijkheid is nu ook beschikbaar voor consumenten. In de context van het project "3D-printen van vervangende onderdelen voor iedereen", ondersteunen we repair-cafés, open werkplaatsen en FabLabs met filamentdonaties. Ze kunnen geheel gratis tot twee rollen filament per aanvraag ontvangen. Meer informatie over het project, dat we in eerste instantie aanbieden in Duitstalige landen, is beschikbaar via onze informatiepagina.

Grondstofbesparende maatregelen over de hele wereld


CO2-voetafdruk igus

Update over de weg naar klimaatneutraliteit

In 2021 realiseerden we 31,2% minder CO2-uitstoot dan in 2020. Dit cijfer heeft betrekking op Scope 1 en Scope 2 emissies. De omschakeling naar groene stroom medio 2021 en naar klimaatneutraal gas in oktober 2021 zal hierbij een sleutelrol spelen.
Wat is de scope? Ga naar het artikel in de igus blog


Advies

Ik beantwoord graag uw vragen persoonlijk

Shipping and consultation

Persoonlijk:

Maandag t/m vrijdag van 8.00 uur - 20.00 uur.
Op zaterdagen 8.00 uur tot - 12.00 uur.

Online:

24h


The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.