Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
Selecteer locatie

Na selectie van uw postcode, wijzen wij u het relevante personeel toe dat u meteen van dienst is.

BE(NL)

Bewezen, voorspelbaar, getest - ons testlaboratorium

Materialen worden door igus vervaardigd volgens het motto "Techniek verbeteren, kosten verlagen". Onze producten zijn met grote passie ontworpen om de levensduur van machines en toepassingen te verlengen, onderhoud te elimineren en kosten te verlagen. Voor onze ingenieurs zijn de kwaliteit en de veiligheid van de onderdelen, d.w.z. hun bestendigheid en levensduur, een belangrijk criterium bij de ontwikkeling. Elk igus product wordt grondig getest voordat het beschikbaar wordt gesteld voor verkoop. Daartoe beschikken wij al sinds 1985 over een eigen testlaboratorium. Het is niet alleen qua oppervlakte het grootste testlaboratorium voor tribopolymeren in de industrie, maar het voert ook het grootste aantal producttests en testprocedures uit.

Wat wordt er getest?

Onze faciliteiten voor het testen van toepassingen en materialen beslaan in totaal 3.800 m². Elke bedrijfssector heeft zijn eigen testlab, maar we testen soms ook producten samen in één gebied. Zo is er bijvoorbeeld 1.500 m² speciaal voor het testen van chainflex kabels in onze eigen kabelrupsen. Voor bijzonder lange rijwegen is er 2.000 m² buitenruimte beschikbaar. iglidur glijlagers, drylin lineaire lagers en onze Low Cost Automation componenten worden getest in een sectie van meer dan 300 m². De laatstgenoemde worden getest onder realistische omstandigheden.

Om in staat te zijn nieuwe cleanroom-compatibele producten sneller te ontwikkelen, exploiteren we ons eigen cleanroom lab met een ISO Class 1 cleanroom systeem in samenwerking met het Fraunhofer IPA. Een buitentestgebied, een laboratorium voor geluidstesten en de klimaatkamer met -40°C complementeert ons testgebied. Om zo realistisch mogelijke omstandigheden te bereiken, testen we ook klanttoepassingen en voeren we industrietesten uit.

Wat gebeurt er met de testdata?

Het gebruik van testgegevens houdt niet op na de ontwikkeling. Wij ontwikkelen al sinds 2001 innovatieve online tools en sinds 2016 sensorgebaseerde smart plastics, die gebaseerd zijn op de database van de resultaten uit ons testlaboratorium. Met deze online tools, kan de economische doelmatigheid en de veiligheid van onze producten 24 uur per dag snel en gemakkelijk worden bepaald. Dit betekent een hoge mate van transparantie voor onze klanten, zodat zij de meest kosteneffectieve, goed functionerende oplossing voor hun probleem kunnen vinden. Meer dan 40 tools staan u gratis ter beschikking.

Test in het testlab en de igus online tool
Buitentest met lange rijweg
Dr.-Ing. Ralf Selzer, hoofd van R&D van glijlagers bij igus

Hoeveel testen worden er uitgevoerd in het testlaboratorium?

Jaarlijks wordt een groot aantal testen en materiaalonderzoeken uitgevoerd op de talloze testfaciliteiten:

  • Van de meer dan 15.000 testen, zijn er ca. 4.000 voor kabelrupsen en chainflex en ca. 11.000 voor dry-tech (roterend, draaiend, lineair, tuimelend, verwarmd, onder   water, etc.)
  • 450 testopstellingen voor lagers
  • 10 miljard kabelrupscycli
  • 3.500 geteste kabels
  • 400 klantspecifieke onderzoeken

Wat zijn tribo-polymeren?

Tribologie is de wetenschap van wrijving en slijtage. Tribologisch geoptimaliseerde kunststoffen zijn diegene die minimaal wrijvingsgedrag vertonen en lage slijtagewaarden. Basispolymeren, vaste smeermiddelen en versterkingen worden dusdanig gecombineerd in onze dry-tech producten dat de lagers, in tegenstelling tot diegene gemaakt van metaal, geen aanvullende smering vereisen, aan ale gewenste eigenschappen voldoen en dat slechts minimale wrijving, opwekking van warmte en abrasie optreedt." - Dr.-Ing. Ralf Selzer, hoofd R&D van glijlagers


Tribologie is de kern van onze motion plastics


Het gebruik van de slijtvaste materialen en onderhoudsvrije componenten bespaart niet alleen geld, maar reduceert ook het risico op slijtagegerelateerde storingen of uitgebreide onderhoudswerkzaamheden. igus heeft een aanzienlijke hoeveelheid kennis vergaard over tribologie en een grote hoeveelheid data in het testlaboratorium – de beste condities voor alle werktuigbouwkundigen. De reden: machines worden tegenwoordig vaak volledig benut in drieploegendienst. In het licht van groeiende uitdagingen is het zoeken naar het tribologische geoptimaliseerde onderdeel goed bestede tijd voor elke machinebouwer.  


De verschillende gebieden van het igus testlaboratorium

Kabelrupsen energievoorziening

Kabelrups testbank

robolink Low Cost automatisering

robolink testbank

... overeenkomstig het toepassingsgebied


The terms "igus", "Apiro", "CFRIP", "chainflex", "conprotect", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-loop", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-spool", "e-skin", "flizz", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "kineKIT", "manus", "motion plastics", "pikchain", "plastics for longer life", "print2mold", "readycable", "readychain", "ReBeL", "robolink", "speedigus", "tribofilament", "triflex", "xirodur" and "xiros" are legally protected trademarks of the igus® GmbH/Cologne in the Federal Republic of Germany, and, where applicable, in some foreign countries. igus® GmbH points out that it does not sell any products of the companies Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosh Rexroth, SEW, Siemens, Stöber and all other drive manufacturers mentioned on this website. The products offered by igus® are those of igus® GmbH.