Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
Selecteer locatie

Na selectie van uw postcode, wijzen wij u het relevante personeel toe dat u meteen van dienst is.

BE(NL)

Door hun verbeterde toleranties laten 3D-geprinte tandwielen objecten in etalages zweven

  • Wat was nodig: tandwielen met exacte toleranties
  • Productiemethode: selectieve lasersintering (SLS)
  • Eisen: onderhoudsvrij, geluidsarm, soepel lopend
  • Materiaal: iglidur® i3
  • Industrie: meubelontwerp
  • Succes door samenwerking: onderhoudsvrije componenten, trillingsvrije en geluidsarme rotatie van de objecten, de illusie kan in stand worden gehouden

 
Meer over 3D-geprinte tandwielen
De verbetering van de toleranties van 0,2 mm tot 0,1 mm dankzij de druknauwkeurigheid van igus® zorgt voor een stille en soepele werking. De verbetering van de toleranties van 0,2 mm tot 0,1 mm dankzij de druknauwkeurigheid van igus® zorgt voor een stille en soepele werking.
De applicatie in één oogopslag:
Het Belgische bedrijf Levita heeft er zijn werk van gemaakt om hoogwaardige producten zoals polshorloges, mobiele telefoons, brillen of sieraden op een bijzondere manier te presenteren. Daartoe heeft zij een vitrine ontworpen die middelgrote voorwerpen "laat zweven" door middel van twee lineaire bewegingen en een rotatie, terwijl zij tegelijkertijd 360° om hun eigen as draaien. Voor de lineaire bewegingen en de trillingsvrije rotatie van het mechanisme waren echter voor glijden geoptimaliseerde onderdelen nodig om de illusie van zwevende voorwerpen te creëren.
De illusie van het zwevende object kan worden bereikt met twee lineaire bewegingen en één rotatie. De illusie van het zwevende object kan worden bereikt met twee lineaire bewegingen en één rotatie.

Probleem

Voor deze unieke manier van productpresentatie had het bedrijf een betrouwbaar mechanisme nodig. Een van de grootste problemen was het omzeilen van het stick-slip effect. Andere eisen waaraan het mechanisme moest voldoen waren onderhoudsvrije componenten en een geluidsarme werking. De aanvankelijk gebruikte 3D-geprinte tandwielen hadden onvoldoende nauwe toleranties en veroorzaakten daardoor sterke trillingen.
 

Oplossing

Met verschillende producten van igus® was het mogelijk om een soepel mechanisme voor de vitrine te ontwerpen en te produceren dat zowel stil is als werkt zonder de oorspronkelijk optredende trillingen. Ook het stick-slip effect kon worden geëlimineerd. Voor het rotatiesysteem gebruikte Levita de iglidur® PRT-01 tandkrans en 3D-geprint tandwielen van de tribologisch geoptimaliseerde kunststof iglidur i3. Dankzij de verbeterde toleranties (0,1 mm in plaats van 0,2 mm) en de nauwkeurigheid van het SLS-printen zijn de trillingen drastisch verminderd. Hierdoor blijft de optische truc van het langzaam zwevende object behouden. Naast de goede mechanische effecten van de igus® componenten, treden de geïntegreerde vaste smeermiddelen in de kunststof onderdelen in werking, die een onderhoudsvrije werking zonder stick-slip effecten mogelijk maken.

Selectief lasersinteren bij igus® - implementatie van filigrane componenten

Naast het filament-depositieproces (FDM) biedt de igus® 3D-printservice selectieve lasersintering aan als productieproces voor additief vervaardigde componenten. Bij het SLS-proces verhit een laser selectief plekken in een poederbed die samensmelten tot een vooraf geconstrueerd driedimensionaal object. Een rakel herverdeelt het poeder na elke gesmolten laag. Voor dit proces is geen gereedschap nodig, wat tot uiting komt in zowel de prijs als de productiesnelheid. Onderdelen die via het SLS-proces zijn vervaardigd, vertonen een zeer nauwkeurige maatnauwkeurigheid en een hoge sterkte en goede laagbinding. Voor "The Box" van Levita was de aandacht voor detail in de bedrukking bijzonder belangrijk - zonder die aandacht zou de verandering in tolerantie van 0,2 mm naar 0,1 mm niet mogelijk zijn geweest.
Voorbeeld van in 3D geprint tandwiel van iglidur® i3.
Voorbeeld van in 3D geprint tandwiel van iglidur® i3.

iglidur® i3, iglidur® i6, iglidur® i8-ESD - 3D-printen van alle soorten kunststof tandwielen bij igus

SLS-materialen van hoogwaardige polymeren gaan tot vijf keer langer mee dan gefreesde tandwielen van gewone kunststoffen. Dankzij het igus® testlaboratorium kunnen deze waarden steeds opnieuw worden bevestigd door middel van realistische tests. Op basis van de testresultaten zijn ook verschillende toepassingsgebieden voor de materialen iglidur® i3, iglidur® i6 en iglidur® i8-ESD naar voren gekomen. Zo is iglidur® i3 bijzonder geschikt voor rechte en conische tandwielen, omdat het een hogere sterkte heeft. De gedetailleerde bewerking en exacte oppervlakken zijn ook gunstig voor een toepassing bij alle andere tandwielvormen. Naast iglidur® i3 overtuigt ook iglidur® i6 door zijn geoptimaliseerde glij-eigenschappen en wordt speciaal aanbevolen voor wormwielen en voor toepassingen waarbij componenten die geschikt zijn voor levensmiddelen onmisbaar zijn. iglidur® i8-ESD ideaal wanneer tandwielen met ESD-specificaties vereist zijn. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt in ATEX-machines. Naast de verschillende toepassingsgebieden vormen de testresultaten van het igus® laboratorium de basis voor een online levensduurcalculator voor tandwielen. Op basis van de empirisch verzamelde gegevens kunnen klanten eenvoudig online de exacte levensduur bepalen aan de hand van hun specifieke parameters voor hun tandwieltoepassing.
Ga naar de levensduurcalculator
Tandwieltest uit het testlab:
draaiend 1.440°: 64 tpm, M = 2,25 Nm, z = 30, m = 1, b = 6 mm Y-as: cycli tot breuk 1. iglidur® i3 (geprint) 2. iglidur® i8-ESD (geprint) 3. POM (gefreesd) 4. iglidur® i6 (bedrukt) 5. iglidur® i190 (geprint) 6. PLA (geprint) Tandwieltest uit het testlaboratorium: draaiend 1.440°: 64 tpm, M = 2,25 Nm, z = 30, m = 1, b = 6 mm | Y-as: cycli tot breuk | X-as: geteste materialen 1. 1. iglidur® i3 (geprint) 2. iglidur® i8-ESD (geprint) 3. POM (gefreesd) 4. iglidur® i6 (geprint) 5. iglidur® i190 (geprint) 6. iglidur® i190 (geprint) PLA (geprint) 7. PETG (gedrukt) 8. SLA

Verdere igus® producten in dit toepassingsvoorbeeld:

Verdere toepassingsvoorbeelden met in 3D-geprinte onderdelen

Alle klantentoepassingen in één oogopslag


The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.