Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
Selecteer locatie

Na selectie van uw postcode, wijzen wij u het relevante personeel toe dat u meteen van dienst is.

BE(NL)

150 kg op een cent draaien


Profiel

  • Wat was er nodig: glijlagers voor de lagerpunten van draaideuren van 150 kg
  • Fabricagemethode: de glijlagers zijn vervaardigd volgens het spuitgietprocédé
  • Eisen: gemakkelijk zwenken van de deur, veilige lagers; lagers moeten bestand zijn tegen 200.000 cycli bij een opening van 90°; onderhoudsvrije lagerposities
  • Materiaal: iglidur® Q290
  • Succes voor de klant: de lagers in de deuren weerstaan 248.000 cycli met 180° draaibewegingen en hebben minder inbouwruimte nodig dan metalen lagers. Stick-slip effect en piepende geluiden zijn er niet meer.

Probleem

Voorheen werden metalen lagers gebruikt in de scharniersystemen .  Deze vereisen een relatief grote installatieruimte.  Een ander negatief effect was dat de lagers een duidelijk merkbaar losbreekmoment hadden. Het geheel ging gepaard met een piepend geluid. 

Oplossing

Ons materiaal iglidur® Q290 biedt voor deze zaak een zeer goede wrijvingscoëfficiënt en dus ook een soepel zwaaien van de deur.  Een ander voordeel hierbij is dat de lagers een dunnere wanddikte hebben en minder ruimte in het scharniersysteem nodig hebben.  

"In onze interne tests hebben we zelfs bewezen dat de glijlagers van igus® bestand zijn tegen 248.000 cycli met 180° draaibewegingen. "
 
Rudi Dries, medeoprichter van PortaPivot

Polymeerlagers van igus® bewijzen hun robuuste kwaliteit in de scharnieren van innovatieve draaideuren

Twee grote, lichte kamers, gescheiden door een grote glazen ruit. Maar hoe kom je van de ene naar de andere kamer? Als je beter kijkt zie je: een deur. Een glazen deur. Slechts een lichte druk op de zijkant van de ruit is voldoende en hij draait soepel open.

Het Belgische bedrijf ontwikkelt sinds 1995 onder de naam ANYWAYdoors innovatieve deursystemen voor de Benelux en begon ongeveer een jaar geleden zijn producten online te verkopen aan wereldwijde B2B-klanten. "Wij verkopen onze scharnieren voor draaideuren als build-it-yourself kits uitsluitend online via onze website, waar ze kunnen worden geconfigureerd om aan de behoeften van de klant te voldoen," zegt Rudi Dies, medeoprichter van PortaPivot. "Zo combineren we ons eigen product, onze engineering en onze ervaring met montage en installatie met die van het lokale netwerk van onze klanten, hun expertise en hun lokale leveranciers." "
 
PortaPivot-deursystemen hebben de afgelopen jaren al diverse prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder de Reddot en de iF Design Award. Daarnaast werden zij onderscheiden voor de "Best Architectural Product" (AZ awards), de Muuuz International Award for design & innovation, de Archiproducts design award, de Iconic Award ("innovatief interieur") en de "Best Products Award" van de Architectenkrant.
PortaPivot draaideur met Stealth Pivot scharnieren

Soepele beweging gegarandeerd

Naast het ontwerpaspect waardoor deuren met Stealth Pivot-scharnieren het zonder deurkozijnen kunnen stellen en 90 graden in één richting of 180 of 360 graden in beide richtingen kunnen draaien, is de tactiele en kinesthetische sensatie een heel bijzondere ervaring.   Deze kost veel minder moeite om open te zwaaien en maakt, ondanks het zware gewicht van de deur, een gemakkelijke beweging mogelijk.
 
Naast regelbare gasdrukveren bevatten de scharnieren twee polymeerlagers van de specialist in motion plastics igus®, die een soepele beweging van de deuren mogelijk maken en de tot wel 150 kilogram zware glaspanelen veilig ondersteunen. "Deze glijlagers zijn slechts zeer kleine onderdelen, maar wel de belangrijkste in onze deuren," geeft CEO Rudi Dries toe. "De prestaties van deze lagers zijn opmerkelijk." Voordat de deurscharnieren met de igus® glijlagers werden gebruikt, werden ze grondig getest door Wood.be in een gespecialiseerd Belgisch testlaboratorium. "Onze eis was dat de deuren 200.000 cycli met een openingsbeweging van 90° zouden doorstaan, en dat de scharnieren hetzelfde zouden doen zonder defecten," herinnert Rudi Dries zich. "In onze interne tests hebben we zelfs bewezen dat de glijlagers van igus® bestand zijn tegen 248.000 cycli met 180° draaiende bewegingen." "
Scharniersysteem van de draaideur naast een muntstuk van één cent en het gebruikte iglidur® glijlager Scharniersysteem en het daarin gebruikte iglidur® glijlager, vergeleken met een muntstuk van één cent.

Onderhoudsvrij gedurende de gehele levensduur

Het doel van PortaPivot was om onderhoudsinterventies voor zijn producten overbodig te maken. Naast hun lage wrijvings- en slijtagecoëfficiënt hebben de polymeerlagers van igus® nog een groot voordeel: ze zijn onderhoudsvrij. De glijlagers bestaan uit een mengsel van basispolymeren, vezels en vulstoffen en vaste smeermiddelen. Deze laatste zijn, als microscopische deeltjes, ingebed in miljoenen kleine kamertjes van het materiaal. Dit is voldoende om hun directe omgeving adequaat te smeren en externe smeermiddelen zoals oliën en vetten overbodig te maken. Deze droge werking voorkomt dat stof of vuil zich aan de lagerpunten hecht; ook worden deuren en vloeren niet vervuild met vette smeermiddelen.
 
"In de scharnieren worden nu glijlagers van iglidur® Q290 gebruikt," legt Lars Butenschön, iglidur® glijlagers Product Manager bij igus®, uit. "Dit materiaal werd oorspronkelijk ontwikkeld voor toepassingen in de agrarische techniek en is ontworpen voor gemiddelde tot hoge lasten en krachten die ontstaan bij verkeerd gebruik." "PortaPivot was blij met deze aanbeveling," herinnert CEO Rudi Dries zich: "Wij zijn productontwikkelaars en geen ingenieurs. Daarom zijn wij altijd op zoek naar partners die betrouwbare ondersteuning kunnen bieden en kunnen helpen bij het vinden van oplossingen. Dit werkt altijd heel goed met igus®. "
 
k Van links naar rechts: Wim Laporte, Area Sales Manager glijlagers igus® België; Koen Dries, PortaPivot; Lars Butenschön, igus® Product Manager iglidur® glijlagers
Het bijzondere van de PortaPivot-toepassing en de belangrijkste reden om over te schakelen op het hardere materiaal is dat het volledige gewicht van de deuren - tot 150 kilogram - volledig op de flens van het lager rust. Dit wordt meestal alleen gebruikt in andere toepassingen om het lager op zijn plaats te houden en niet om de volledige kracht te absorberen. Uitgaande van het lastdragend oppervlak resulteert deze toepassing in een oppervlaktedruk van 20 MPa. De meeste iglidur® materialen weerstaan deze druk probleemloos. Echter, de randbelastingen, veroorzaakt door het hefboomeffect van het zwaaien van de deur, in combinatie met de belasting die wordt uitgeoefend via de flens en het cilindrische gedeelte van de bus, belast het materiaal echter extra, waardoor de lagerflens zou kunnen afscheuren. De toepassingen van PortaPivot hebben echter al meer dan vier jaar geen noemenswaardige storingen gehad, wat de betrouwbaarheid van de iglidur® glijlagers van igus® aantoont.

Bij oudere generaties deurscharnieren werden op de lagerpunten metalen alternatieven gebruikt. Zij vereisten echter meer inbouwruimte wegens een grotere dikte van de lagerwand en veroorzaakten ook een onaangenaam "stick-slip effect", waarbij een aanzienlijke breuk werd gevoeld en een piep werd gehoord wanneer de deuren bewogen. Dankzij de iglidur® glijlagers van igus® behoren deze problemen tot het verleden en zijn soepele bewegingen van de zware maar zeer stijlvolle deuren ook na jarenlang gebruik gegarandeerd.
Scharniersysteem van de draaideur met iglidur® glijlagers Scharniersysteem van de draaideur met iglidur® glijlagers

Klik hier voor glijlagers gemaakt van het gebruikte materiaal:


Hier vindt u nog meer interessante toepassingen uit zeer verschillende toepassingsgebieden

Het zoeken naar toepassingen volgens bedrijfstak en soort gebruik
Polymer bearings applications overview
 

 
 


The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.