Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
Selecteer locatie

Na selectie van uw postcode, wijzen wij u het relevante personeel toe dat u meteen van dienst is.

BE(NL)

igus® onderzoek: drylin® R op houten assen


We hebben verschillende tests uitgevoerd om de wrijvingscoëfficiënten en slijtagewaarden van onze materialen te bepalen. Glijlagers en foliën gemaakt van de iglidur® J- en J4-materialen werden getest op verschillende houten assen en de resultaten werden vergeleken met die voor metalen assen. Dit onderzoek levert ons resultaten op voor hout, een hernieuwbare grondstof.

Vraag onze experts om advies

igus expert Michael Hornung De igus® expert adviseert u graag – geheel vrijblijvend.
 
Neem hier contact met ons op

Download de whitepaper

Nieuws HMI 2021 Download de PDF eenvoudig met een muisklik en leer meer over igus®.
 
Download de whitepaper

Andere drylin®-producten

webshop icoon Ontdek een verscheidenheid aan producten en oplossingen voor uw problemen in onze online shop.
Ga naar de andere producten

Houten as
Houten as
Houten assen

Hoe gedragen igus®-materialen zich op houten assen?

drylin® productontwikkelaar Lars Fenger in een interview

Wat was het doorslaggevende punt voor het onderzoek met de titel "drylin® R op houten assen"?
De lagere oppvlaktedruk van ons drylin® lineaire glijlager maakt ze over het algemeen ook geschikt voor gebruik op ronde assen met zachtere oppervlakken. Dit in tegenstelling tot kogellagers, die een gehard oppervlak vereisen. Aluminium assen en buizen zitten al in het leveringsprogramma, net zoals extreem lichtgewicht carbon assen. En ons onderzoek omvat het verzamelen van resultaten voor hout, een hernieuwbare grondstof.

 Welke tests werden uitgevoerd?
 Om een eerste selectie uit het brede scala aan hout te maken, zijn buigsterktetesten uitgevoerd in het igus® laboratorium. En wrijvingscoëfficiënten en slijtageresultaten werden bepaald met geschikte houtsoorten.

Wat waren de resultaten?
 Het korte antwoord is: drylin® lineaire technologie werkt met hout. Het werkt heel goed. Uit de resultaten blijkt dat de wrijvingscoëfficiënt slechts weinig verschilt van die voor staal en aluminium. Ook de slijtageresultaten voor lagers en assen zijn ook veelbelovend. Sommige type , zoals gestoomd beukenhout, zijn vooral een goede tegenpartner voor onze nieuwe drylin® R J4 econ lineaire glijlager.

Wat is vooral belangrijk?
De tests werden uitgevoerd in een droge laboratoriumomgeving; vuil en vocht kunnen de meetresultaten voor hout doorslaggevend veranderen, maar niet voor materialen als roestvaststaal. We breiden onze testreeks voor verschillende houtsoorten voortdurend uit, waarbij ook de lokale beschikbaarheid een centrale rol speelt. Op de beurs willen we de eerste klantervaringen over dit onderwerp opdoen en klantprojecten met drylin® en hout ondersteunen. De eerste klantentoepassingen met glijlagers op houten assen zijn al ontwikkeld.
Lars Fenger Lars Fenger drylin® productontwikkelaar

Factsheet om te downloaden

Alle technische informatie vindt u in onze PDF.
Naar de technische gegevens

Persbericht om te downloaden

Ons persbericht over de houten as onderzoek vindt u in onze PDF.
Downloaden

Verbeter techniek met igus-nieuws

Verbeter techniek

  • Metaalvrije lineaire geleiding
Kosten omlaag met igus-nieuws

Verlaag kosten

  • Extreem lichte componenten
bewijs uit igus nieuws

Bewijs

  • Wrijvingstest van iglidur® J4 voering op ronde assen gemaakt van verschillende houtsoorten, Ø 20mm, belasting 200N, 1.1m/s, bepaalde wrijvingswaarden 0.2-0.25µ
recycling met igus nieuws

Duurzaamheid

  • Ronde assen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen

Toepassingsvoorbeelden

banner

drylin® R op houten assen

Een in hoogte verstelbaar, kantelbaar houten bureau.
banner

drylin® R in techniek voor bedrijfsvoertuigen

drylin® R brengt de stuurbeweging over van de voor- naar de achterwielen. 
Naar het artikel
banner

drylin® in het laboratorium

De hier gebruikte materialen uit het drylin® R productassortiment zijn met gemak bestand tegen de extreme omstandigheden. 
Naar het artikel
afbeelding

Meer toepassingsvoorbeelden

Bekijk nog enkele toepassingsvoorbeelden.
Naar de artikelen
The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.