Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
Selecteer locatie

Na selectie van uw postcode, wijzen wij u het relevante personeel toe dat u meteen van dienst is.

BE(NL)

Classificatie van de chainflex® kabels

Om voor u de kabelkeuze te vergemakkelijken, hebben wij alle chainflex®-typen volgens de criteria “belasting, rijwegafstand, oliebestendigheid en torsie” geclassificeerd. Hoe hoger de waarde, des te beter is de kabel.
 
Leesvoorbeeld: u zoekt een kabel die geschikt is voor de hoogste mechanische belasting. De rijweglengte moet bij vrijdragende en glijdende toepassing max. 100 meter bedragen. Daarnaast moet de oliebestendigheid volgens DIN EN 50363-10-2 zijn. De kabel hoeft niet speciaal voor torsietoepassingen te zijn ontworpen.
 
U kiest in het classificatie-overzicht uit:
 
Belasting: 6 Rijweglengte: 5 Oliebestendigheid: 3 Torsie: 1
Daaruit volgt nu de beoordeling van de kabel – hier dus “Class 6.5.3.1”, welke u op de betreffende productpagina's kunt inzien.
LadenRijweglengteOliebestendigheidTorsie
van 1 tot 71 tot 61 tot 41 tot 4
Ladenlaag1234567hoogste
Rijweglengtevrijdragend123456400 meter +
OliebestendigheidGeen1234hoogste
TorsieGeen1234±360°/m

De chainflex®-klasse bestaat uit 4 componenten:

Belasting

Belasting (R en V)
1 t/m 7

1: Flexibele kabels
2: Uiterst flexibele kabels
3: Kabels geschikt voor kabelrupsen zonder speciale opbouw (bijv. lagen) voor toepassing in kabelrupsen.
4: Kabels met speciale opbouw voor de continue beweging in kabelrupsen, gemiddelde belasting, radii vanaf 7,5 x d, snelheid tot 3 m/s
5: Kabels voor continue beweging in kabelrupsen, hoge belasting, radii vanaf 6,8 x d, snelheid tot 10 m/s
6: Kabels voor continue beweging in kabelrupsen, de hoogste belasting, radii vanaf 5 x d, snelheid tot 10 m/s
7: Kabels voor continue beweging in kabelrupsen, de hoogste belasting bij de kleinste radii, binnen- en buitentoepassingen, radii vanaf 4 x d, snelheid tot 10 m/s en meer
Rijweglengte

Rijweglengte
1 t/m 6

1: Vrijdragend
2: Rijwegen tot 10 meter
3: Rijwegen tot 20 meter
4: Rijwegen tot 50 meter
5: Rijwegen tot 100 meter
6: Rijwegen tot 400 meter en langer
1: Geen oliebestendigheid<br> 2: Oliebestendigheid (conform DIN EN 50363-4-1)<br> 3: Oliebestendigheid (conform DIN EN 50363-10-2)<br> 4: Oliebestendigheid (conform DIN EN 60811-2-1, bio-oliebestendigheid (conform VDMA 24568 met Plantocut 8 S-MB van

Oliebestendigheid
1 t/m 4

1: Geen oliebestendigheid
2: Oliebestendigheid (conform DIN EN 50363-4-1)
3: Oliebestendigheid (conform DIN EN 50363-10-2)
4: Oliebestendigheid (conform DIN EN 60811-2-1, bio-oliebestendigheid (conform VDMA 24568 getest met Plantocut 8 S-MB van DEA)
Torsie

Torsie
1 tot 4

1: geen torsie
2: ±90°, met 1 meter kabellengte
3: ±180°, met 1 meter kabellengte
4: ±360°, met 1 meter kabellengte

In theorie zouden de volgende klassen mogelijk zijn: laagste "Klasse 1.1.1.1", hoogste "Klasse 7.6.4.4"

Wat betekent de chainflex® „Class“(ificatie)

Met chainflex®-kabels biedt igus® nu al meer dan 25 jaar kabels voor continu bewegende toepassingen in kabelrupsen, die slechts voor één ding goed zijn:
Betrouwbaar functioneren.
Daarvoor moeten in alle kabelrups-toepassingen de chainflex®-kabels voldoen aan hoge eisen, zoals bijvoorbeeld zeer kleine buigradii, hoge cycli-aantallen, krappe inbouwruimtes en de meest uiteenlopende chemische invloeden en dynamische parameters.
igus® voert in het eigen laboratorium fundamentele tests op kabels uit, volgens de hoogste igus®-normen. Deze chainflex®-kwalificeringsnormen omvatten testprogramma's, die uiteindelijk tot de igus®-“Classificatie“ leiden.

1e chainflex® normkwalificatie "Materialen"

Materialen die in serie worden geproduceerd voor chainflex®-kabels moeten een aantal continue tests in kabelrupsen doorstaan, naast de gebruikelijke kabelspecifieke standaardtests (zoals continue buigcyclustests, veroudering, slijtage, mediabestendigheid, of mogelijk vlamvertraging). Deze testreeksen, die tot drie jaar kunnen duren, zijn altijd gebaseerd op bewegingstests in en met kabelrupsen/kabelrupsmaterialen en omvatten:
  • Continue buigtests in kabelrupsen bij kamertemperatuur en glijdende en vrijdragende rijwegen.
  • Continue buigtests in kabelrupsen bij lage temperaturen en een verplaatsing van 8 m (vanaf -40°C, afhankelijk van het materiaal)
  • Continue buigtests in kabelrupsen in verschillende vloeibare media met een verplaatsing van ca. 0,5 m.
  • Slijtagetests Slijtagetests in combinatie met kabelrupsmaterialen.

3e chainflex® normkwalificatie

Deze testreeksen zijn gebaseerd op de normen van de toelatingsautoriteiten en worden overeenkomstig deze normen uitgevoerd.
Testlab igus® heeft haar testlaboratorium voor kabelrupsen en kabels aanzienlijk uitgebreid tot 1.030 vierkante meter. Op meer dan 70 verschillende testbanken worden permanent nieuwe standaard producten en klantspecifieke kabelrupsen getest.

2. chainflex® normkwalificatie „Constructie“

Deze testreeksen, die één tot drie jaar kunnen duren, afhankelijk van het vastgestelde doel (bijv. dubbele slagen), zijn altijd gebaseerd op bewegingstesten in en met kabelrupsen en omvatten:
  • Doorlopende buigtests in kabelrupsen bij kamertemperatuur en glijdende en vrijdragende rijwegen. De radii zijn veel kleiner dan gedefinieerd in de catalogus.
  • Doorlopende buigtests in kabelrupsen met variërende temperatuurcurven tussen -40°C en +60°C  - afhankelijk van constructie en materiaal  - met glijdende rijwegen en kleinere radii dan verderop in de catalogus gedefinieerd.
  • Continue torsietesten in triflex® kabelrupsen met ±180°/m voor torsiekabels op een torsietestbank met 1 m triflex® kabelrups.
  • Continue torsietests in triflex® kabelrupsen met bewegingsprogramma's op robots met zes assen.

4e chainflex® normkwalificatie „productie-optimalisatie“

Na een meerjarige kwalificering van de constructies en materialen worden de productieprocessen tot aan de machine gekwalificeerd en gedefinieerd, om een mogelijke productietolerantie zo klein mogelijk te houden. Vanzelfsprekend worden kabels systematisch en continu uit de lopende productie(s) genomen waarna deze batch-tests zulleb ondergaan. Daarbij betekent een batchtest bij igus®:

Het vastleggen en onderzoeken van de productieparameters van de chainflex®-kabel.

Uitvoering van langdurige duurtests in kabelrups-testinstallaties met korte snelle rijweglengtes.


Op basis van deze testreeksen heeft igus®, voor een eenvoudiger keuze uit bijna 1.000 bewegende kabelrups-kabels, het nieuwe keuze- en "Class“ kabel-kwalificatiesysteem geïntroduceerd.
Aan de hand van deze "Class“(ificatie) kan men voor zijn/haar toepassing snel en eenvoudig een geschikte kabel selecteren. Daarbij beschrijft de "Class“ de te verwachten eisen, de rijweglengte en de noodzakelijke olie- en mediabestendigheid.
Hoe hoger de "Class", des de duurder zijn de gebruikte constructieprincipes en de gebruikte materialen. Hoe lager de "Class", des te voordeliger zijn kabels bij gelijke elektrische kerngegevens.


Advies

Ik beantwoord graag uw vragen persoonlijk

Photo
Mitch Joensson

Technische Binnendienst e-chains® en chainflex®

Schrijf e-mail

Shipping and consultation

Persoonlijk:

Maandag t/m vrijdag van 8.00 uur - 20.00 uur.
Op zaterdagen 8.00 uur tot - 12.00 uur.

Online:

24h


The termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.