Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
Selecteer locatie

Na selectie van uw postcode, wijzen wij u het relevante personeel toe dat u meteen van dienst is.

BE(NL)

Slijtvaste polymeer tandwielen

Van één enkel onderdeel tot serieproductie van tot wel enkele miljoenen


webshop

Webshop

Ik zou graag willen kijken naar de standaard afmetingen van de polymeer tandwielen en tandheugels in de webshop en een order willen plaatsen.

Naar de webshop
Speciale onderdelen

Speciale onderdelen

Ik kan in de webshop niet de afmetingen vinden die ik wil of ik heb behoefte aan maatwerktandwielen voor mijn toepassing.

Vraag om een speciaal component
FAQ

FAQ

Ik zou graag meer informatie willen ontvangen over de polymeer tandwielen en de veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden over tandwielen willen doorlezen.

Naar de veelgestelde vragen (FAQ's)
Samplebox

Gratis samplebox

Ik wil graag een gratis sample-box bestellen om de slijtvaste polymeer tandwielmaterialen te proberen.

Bestel nu

Tandwielen gemaakt van iglidur® hoogwaardige polymeren maken een smeermiddelvrij en onderhoudsvrij gebruik mogelijk.
Dankzij hun speciale combinatie van basispolymeren, vezels, extenders en vaste smeermiddelen, zijn ze extreem slijtvast. Onze tandwielen hebben zichzelf al succesvol bewezen in verschillende toepassingen.iglidur® materialen zijn grondig getest in ons eigen [Link pagenr="10571"].
Overeenkomstig de belangrijkste parameters in uw toepassing, bieden we u een gratis, vrijblijvend advies omtrent het juiste materiaal en productie en matrijstechniek die nodig is voor het maken van uw individuele tandwiel (getand component) in een betrouwbaar proces.
U kunt bij igus een order plaatsen zonder dat een minimale bestelhoeveelheid geldt.


Onze productieprocedure

Van één enkel onderdeel tot grote volumes, tot wel enkele miljoenen

Spuitgieten van tandwielen

Spuitgieten

 • Uit onze grootst mogelijke variatie van iglidur® materialen
 • Standaard maten beschikbaar
 • Verschillende as-naaf combinaties beschikbaar
 • Individuele productie of grote aantallen van speciale componenten
 • Voordelige productie van grote aantallen

Meer informatie

3D-geprinte tandwielen

3D-printen

 • Leveringstijd van één tot drie dagen
 • Geen minimale bestelhoeveelheid
 • CAD configurator voor tandwielen en tandheugels online
 • Voor prototypen

 

Meer informatie

Mechanische geproduceerde tandwielen

Bewerking

 • Gemaakt van iglidur® halffabrikaat
 • Economisch efficiënt in geval van kleine tot gemiddelde aantallen
 • Voor tandwielen in grote aantallen

 
 

Meer informatie

Tandwieltest: cycli totdat het tandwiel defect raakt


 

Diagram X-as: materialen Y-as: cycli in de test, tandwielen gemaakt van xirodur B180 en POM werden getest. Gemiddeld aantal cycli bij 200 tpm en 2 Nm tot breuk bij tandwortel.
Testopstelling Alle tandwielen gemaakt van hoogwaardige iglidur® polymeren worden grondig en uitgebreid getest in het igus laboratorium


Tandwielinnovaties 2021


Verbeter techniek, verlaag kosten: wij geven u altijd één van de twee. Dat is al vele jaren ons werk. De enorme uitdagingen van het "turbulente" jaar 2021 hebben ons aangespoord tot nog grotere inspanningen. Ervaar de iglidur® tandwielinnovaties van 2021.
Kies bijvoorbeeld slijtvaste iguform S270 tandwielen in meer dan 300 dimensies of iglidur® A500 tandwielen die bestand zijn tegen chemicaliën en hoge temperaturen, bijvoorbeeld in de levensmiddelenindustrie.
 
 

Ga naar de innovaties

Heeft u maatwerktandwielen nodig?


Wij zullen de juiste tandwielen voor u produceren. Of het nu bijvoorbeeld is met een spiraalvormige vertanding, gemaakt van een ander materiaal of specifieke afmetingen?
We ondersteunen en adviseren u graag en zorgen voor uw speciale oplossing.
 
 

Vraag nu tandwielen op maat aan
Maatwerktandwiel

Toepassingsvoorbeelden met polymeer tandwielen


 


Smeermiddelvrij

Duurzaamheid van onze tandwielen

Voor onze polymeer tandwielen heeft u geen enkele drup smeermiddel nodig. Niet alleen onze gebruikers, maar ook het milieu profiteert hiervan. Daarnaast genereren onze tribologisch geoptimaliseerde materialen minder abrasie, hetgeen betekent dat er minder energie nodig is.

Duurzaamheid

Dit is waarom we onze tandwielen ontwikkelden:

iglidur® tandwielen hebben hun waarde bewezen in verschillende transmissies en zijn ook getest onder realistische omstandigheden in het igus testlaboratorium. Koppelfluctuaties, efficiency en backlash van de tandwieloverbrengingen met polymeer tandwielen worden elektrisch gemeten en geëvalueerd. Het verzamelen van empirische waarden voor continue optimalisatie van onze tandwielen en gebruik in slijtage-intensieve continue toepassingen.
 
iglidur® tandwielen worden gekenmerkt door hun speciale slijtvastheid tijdens gebruik. Door hun speciale materiaalsamenstelling van basispolymeren, vezels, vulstoffen en vaste smeermiddelen, hebben ze zeer lage slijtage-eigenschappen en geen extra smeermiddelen nodig. Dit verlengt de onderhoudsintervallen en vermindert kostbare stilstandtijd.

Testlaboratorium

Uw vragen en onze antwoorden (FAQ)


Wat is een tandwiel?
Een tandwiel is een rond component dat is voorzien van gelijkmatig verdeelde tanden over haar omtrek. Het zorgt voor krachtoverdracht tussen twee roterende tandwielen of tussen een tandwiel en  een tandheugel. Afhankelijk van de toepassing worden andere typen gebruikt.   
 
Wat voor soorten tandwielen zijn er?
De meest gangbare soorten van tandwielen / getande componenten zijn:  

 • Rechte tandwielen (u kunt deze vinden in onze webshop) 
 • Tandheugels 
 • Wormwielen 
 • Kegeltandwielen 
Verschillende soorten tandwielen en vertanding worden vaak met elkaar gecombineerd om bepaalde bewegingssequenties te implementeren.  
 
Hoe worden de tandwielen gemaakt van hoogwaardige iglidur® polymeren?  
Bij igus worden tandwielen gemaakt met behulp van drie productie methoden:
 • Spuitgieten met iglidur® granulaatmateriaal 
 • Mechanische verwerking met iglidur® halffabrikaat als uitgangsmateriaal  
 • 3D-printen met iglidur® SLS of FDM materialen 
Afhankelijk van de aanvraag, zullen we u adviseren omtrent productiemethoden en met u samenwerken om de meest  voordelige oplossing  te vinden– gratis, geen addertjes onder het gras.   
 
Hoe worden de iglidur® tandwielen getest? 
In onze Testlaboratorium, hebben we testbanken welke onze tandwielen testen, die zijn gemaakt van een brede variëteit aan iglidur® materialen in verschillende scenario's. We  voorzien u ook graag met monsters voor uw eigen applicatie-gerelateerde testen.   
 
Wat is de minimale bestelhoeveelheid? 
 Er is geen minimale bestelhoeveelheid voor onze tandwielen. U kunt een aanvraag indienen of een order plaatsen voor elke hoeveelheid.  
 
Is het nodig de iglidur® tandwielen te smeren?
Externe smering van de tandwielen is niet nodig. Alle materialen die we gebruiken zijn tribologisch geoptimaliseerd en ontworpen voor droog bedrijf. Wilt u echter smeren dan kunt u dit doen met een siliconenvrij smeermiddel.  
 
Ik heb een speciaal type constructie nodig - is dit mogelijk?  
Ja, de productie van speciale geometrieën is mogelijk en kan worden gedaan voor alle scenario's qua aantallen, dankzij onze veelzijdige productiemethoden. Wij adviseren u graag met betrekking tot uw speciale geometrie en het juiste materiaal. U kunt hier een aanvraag indienen voor uw individuele tandwiel.
 
Wat zijn de voordelen van iglidur® tandwielen? 
De iglidur® tandwielen hebben geen externe smering nodig en zijn daarom onderhoudsvrij. Daarnaast,  profiteert u van de lange levensduur  van onze tandwielen, die te danken is aan onze slijtvaste materialen, wat we hebben gerealiseerd met  de samenstellingen van iglidur® materialen. Vergeleken met metalen tandwielen, zijn kunststof tandwielen stil en kennen ze een optimale werking in noodsituaties. Vanwege de tribologische optimalisatie van de materialen wordt tevens een lage wrijvingscoëfficient gerealiseerd.  
 
Wanneer moet een tandwiel worden vervangen?  
Het moet worden vervangen zodra een kracht niet langer kan worden overgedragen vanwege slijtage van het tandwiel. Geometrische aanpassingen van zaken zoals de modulus of het aantal tanden, of selectie van het juiste materiaal kan  de levensduur van de tandwielen verlengen.   
 
Welke toepassingsgebieden zijn er?
De iglidur® tandwielen worden gebruikt in alle sectoren van de industrie.  Afhankelijk van de toepassing, bieden we speciale materialen die bijvoorbeeld FDA-conform zijn of voldoen aan bepaalde brandnormen (zoals voor deautomotive sector) of gelijksoortig.  


Meer dan 250.000 klanten wereldwijd hebben hun vertrouwen gesteld in iglidur® materialen
AGCO | B. Braun Melsungen | Crankbrothers | DMG MoriFAUN Viatech | HillromKohlerKRONESLemken | MultipondNowy Styl | Ottobock | SensataTecnoSun SolarThalerV-ZugWSS Wilh. Schlechtendahl & SöhneZunhammer | en vele anderen
 

Succesverhaal

samo Maschinenbau GmbH


"We waren op zoek naar een materiaal dat smeermiddelvrij was, robuust en voordelig, en dus kozen we voor de iglidur® glijlagers van igus"

Naar het succesverhaal
Overzicht

...en nog vele andere succesverhalen


Ontdek verdere succesverhalen uit meer dan 60 verschillende sectoren van over de gehele wereld.

Ontdek meer succesverhalen van klanten

Polymeer tandwiel in plaats van metalen tandwiel

Verbeter techniek en verlaag kosten - nu

Polymeer tandwielen zijn kosteneffectief, vereisen geen externe smering en zijn onderhoudsvrij.
In tegenstelling tot metalen tandwielen, bevatten onze polymeer tandwielen vaste smeermiddelen, welke de wrijving reduceren.
Daarnaast waarborgen bepaalde vulstoffen voor een extra
verbetering van de mechanische eigenschappen.
 
Overzicht van de voordelen

 • Zonder smeermiddelen
 • Onderhoudsvrij
 • Lichtgewicht
 • Geluidsreductie
 • Corrosievrij

Metalen versus polymeer tandwiel

Meer informatie over onze materialen

Materiaalselectie

Materialen met speciale eigenschappen

Leer alles over onze tribologisch geoptimaliseerde materialen en hun eigenschappen.
 
 

Testlaboratorium

Grootste testlaboratorium in de sector

We voeren testen uit zodat u niet hoeft te experimenteren. Ontdek hoe onze iglidur® polymeer glijlagers worden getest in het grootste testlaboratorium in de sector. We kunnen hier ook individuele testen op maat uitvoeren.

iglidur

Wat is iglidur®?

Waar zijn iglidur materialen van gemaakt? Wat zit er achter het zelfsmerende effect? Lees meer over de functionaliteit van iglidur®.
 
 


Advies

Ik beantwoord graag uw vragen persoonlijk

Shipping and consultation

Persoonlijk:

Maandag t/m vrijdag van 8.00 uur - 20.00 uur.
Op zaterdagen 8.00 uur tot - 12.00 uur.

Online:

24h

The terms "igus", "Apiro", "CFRIP", "chainflex", "conprotect", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-loop", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-spool", "e-skin", "flizz", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "kineKIT", "manus", "motion plastics", "pikchain", "plastics for longer life", "print2mold", "readycable", "readychain", "ReBeL", "robolink", "speedigus", "tribofilament", "triflex", "xirodur" and "xiros" are legally protected trademarks of the igus® GmbH/Cologne in the Federal Republic of Germany, and, where applicable, in some foreign countries. igus® GmbH points out that it does not sell any products of the companies Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosh Rexroth, SEW, Siemens, Stöber and all other drive manufacturers mentioned on this website. The products offered by igus® are those of igus® GmbH.