Tijdens het brouwproces wordt het wort geproduceerd in de brouwzaal. Hiervoor wordt suiker uit de mout opgelost, wat nodig is voor de gisting en alcoholontwikkeling. De vaste en vloeibare fase moeten vervolgens weer gescheiden worden. De resten van de mout, de zogenaamde brouwkorrels, dienen als filterhulp. Om de gewenste filterlaag in de procestank te verkrijgen, laat men de bierkorrels bezinken op de bodem van de tank. Dit leidt tot een verhoging van de filtratie-efficiëntie en uiteindelijk tot een ondoordringbare laag. Om deze op een gecontroleerde manier weer doorlaatbaar te maken, worden er met de messen van de zogenaamde chopper gleuven in de gebruikte korrels gesneden. Hierdoor vindt er weer een gecontroleerde beweging plaats. Na volledige scheiding van de vloeibare en vaste fase moeten de brouwkorrels uit de kookketel worden verwijderd. Hiervoor worden verschillende technische apparaten gebruikt.
Het bedrijf Kaspar Schulz ontwikkelde hiervoor de zogenaamde vijzelmessen. De messen, die worden gebruikt om de bierkorrels te snijden, zijn draaibaar gemonteerd. Als de snij-inrichting rechtsom draait, snijden de messen de brouwkorrels. Als de snij-inrichting in tegengestelde richting draait, klappen de messen om en duwen ze de brouwkorrels naar een afvoeropening. Er zijn geen verdere aandrijvingen of cilinders nodig.
Tijdens het proces wordt de apparatuur in het procesvat blootgesteld aan een groot aantal negatieve invloeden. Deze eisen golden ook voor de lagering van de jackknives, waarvoor een geschikte oplossing moest worden gevonden.
Het materiaal van het lager moest bestand zijn tegen wisselende temperaturen tussen 0 en 120°C en probleemloos kunnen worden gereinigd met agressieve chemische reinigingsmiddelen en moest FDA-goedgekeurd zijn.
Voorheen werden voor de bevestiging van de messen lagers van brons gebruikt, die moeilijk te bewerken waren, slijtage vertoonden wanneer ze in contact kwamen met bepaalde reinigingsmiddelen en niet FDA goedgekeurd waren. Bovendien zetten ze snel uit in warme omstandigheden en moesten ze worden aangepast voor koude of warme omstandigheden.