Kies uw leveringslocatie

De keuze van de land/regio-pagina kan invloed hebben op verschillende factoren zoals prijs, verzendopties en beschikbaarheid van producten.
Mijn contactpersoon
Selecteer locatie

Na selectie van uw postcode, wijzen wij u het relevante personeel toe dat u meteen van dienst is.

BE(NL)

3D-printen met hars in het DLP-proces

voor duurzame slijtdelen en tandwielen met uiterst fijne details

NIEUW: DLP 3D-printen bij igus

3D-printhars met een verbeterde formule en verhoogde sterkte

iglidur® i3000 is 's werelds eerste 3D-printhars die speciaal is ontwikkeld voor DLP 3D-printen van slijtvaste onderdelen en tandwielen. Dankzij de nieuwe formulering zijn de mechanische specificaties nu met 50% verbeterd (buigsterkte 90 MPa en buigmodulus 2.610 MPa).
De levensduur is minstens 30 tot 60 keer die van conventionele 3D-printharsen, zodat iglidur® i3000 geschikt is voor elke soort slijtagetoepassing. Verrijking met vaste smeermiddelen maakt de 3D-geprinte onderdelen zelfsmerend en onderhoudsarm. Het is ook bestand tegen langdurige gebruikstemperaturen tot 80°C.

In de 3D-printservice verwerkt igus zijn eigen iglidur® i3000-hars in het klassieke DLP-proces met een hoge resolutie waarmee precisiecomponenten kunnen worden vervaardigd. Bovendien kan de UV-golflengte van 385nm overmatige uitharding verminderen en een preciezere vorm verzekeren.

iglidur® i3000 is nu ook beschikbaar als materiaal in de online 3D-printservice: upload eenvoudig het CAD-model en bestel slijtvaste onderdelen direct online.
igus iglidur i3000 3D-printhars voor de kleinste tandwielen

Wat is het DLP-proces?

Hoe het printproces werkt en welke nabewerking er nodig is

DLP (digital light processing) is een 3D-printproces waarbij lichtgevoelige kunstharsen laag voor laag worden uitgehard met UV-licht om een driedimensionaal object te creëren. Bij dit procedé bevindt de kunsthars zich in op de bodem in een bassin waarbij er zich een glazen oppervlak bevindt waardoor UV-licht kan passeren. Dit oppervlak wordt blootgesteld aan DLP-projectie. De kern van de projectietechnologie, ontwikkeld door Texas Instruments, is een reeks van spiegels: de DMD (digital micromirror device). Het bestaat uit vele microspiegels die het geprojecteerde licht in pixels verdelen. Na het printen moet de niet-uitgeharde hars van de geprinte vorm worden verwijderd. Dit wordt gedaan met isopropylalcohol - de vorm wordt "gewassen". Het dragermateriaal wordt vervolgens verwijderd en de vorm wordt uitgehard in een UV-kamer. Eventuele resten van de draagconstructie kunnen nadien nog worden weggeslepen.

Potentiële toepassingsgebieden

Vanwege de hoge printresolutie is dit proces bijzonder geschikt voor zeer kleine componenten. Tandwielen met een module van 0,2 kunnen zonder problemen worden vervaardigd. Maar ook andere speciale componenten die uitsparingen of ultrafijne gaten vereisen, kunnen worden geproduceerd in 3D-printen met hars, waardoor machinaal bewerken niet meer nodig is en kosten worden verlaagd.
 Vanwege de veel hogere slijtvastheid in vergelijking met conventionele 3D-printharsen, is de tribo-hars iglidur i3000 perfect voor het produceren van slijtvaste onderdelen die worden blootgesteld aan veel wrijving.
 
Slijtagetest iglidur i3000 3D-printhars

DLP versus SLA

Een groot voordeel van 3D-printen met het DLP-proces is de tijdsbesparing. In tegenstelling tot het SLA-proces, waarbij elke dot afzonderlijk wordt gelaserd, hardt het DLP-proces het hars oppervlak-na-oppervlak uit, zodat de bouwtijd slechts een fractie bedraagt van die voor SLA. Ook de resolutie is sterk verhoogd (tot 27µm pixels), en zelfs de meest filigreine onderdelen kunnen worden gerealiseerd via 3D-printen met hars.
Lager en tandwiel gemaakt van hars, vervaardigd volgens het DLP-procesThe termen "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" en "yes" zijn wettelijk beschermde handelsmerken van igus® GmbH/Keulen in de Bondsrepubliek Duitsland en, indien van toepassing, in sommige andere landen. Dit is een niet-uitputtende lijst van handelsmerken (bijv. lopende handelsmerkaanvragen of geregistreerde handelsmerken) van igus GmbH of gelieerde ondernemingen van igus in Duitsland, de Europese Unie, de VS en/of andere landen of rechtsgebieden.

igus® GmbH benadrukt dat het geen producten verkoopt van de bedrijven Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber en alle andere drive-fabrikanten die worden genoemd op deze website. De producten die worden aangeboden door igus® zijn die van igus® B.V.